Ongezond eetgedrag - eetstoornissen

Ongezond eetgedrag

Eetstoornissen

Wat is ongezond eetgedrag?

 

Veel mensen kampen met ‘overgewicht’ en ongezonde eetgewoonten.

 

Suiker is een van de boosdoeners en werkt verslavend. We ervaren dikwijls een gevoel van ‘beloning’ als we zoet eten. Het geeft ons kortstondig een goed en verzadigd gevoel. Omdat wij deze suikerrijke voeding nu in overvloed hebben zijn we aan dit gevoel verslaafd geraakt en willen we het gelukzalige gevoel keer op keer ervaren. Daarom snakken we steeds weer naar suiker of zoet eten.

 

Andere reden tot overgewicht is dat we een ‘vol’ gevoel associëren met comfort en niet meer naar ons lichaam luisteren. Als wij niet eten omdat we honger hebben, waarom doen we het dan wel?

 

Uit onderzoek blijkt dat we meer dan de helft van wat wij eten, dit uit emotie doen. Dat kan zijn omdat we ons rot voelen en onszelf willen troosten, maar ook uit verveling, of omdat we bijvoorbeeld moe, of gestrest zijn.

Hoe vaak eet je chips omdat je gezellig in de zetel naar een film aan het kijken bent? Of eet je een chocolaatje bij de koffie? Drink je een wijntje als afsluiter van de dag als beloning?

 

Heeft je lichaam dat echt nodig? Nee, dit zijn ‘gewoonten’. Indien dit storend zou zijn, dan kunnen we leren mindful te eten. Dit betekent eten met aandacht voor het voedsel en je lichaam.

 

Met EFT kan je ongezond eetgedrag aanpakken door te werken op:

 

 • Onverwerkte emoties (eenzaamheid, verdriet, verveling, stress ...)
 • Bewustwording van slechte gewoontes (zitten op het onbewuste niveau)
 • Negatieve overtuigingen (ik kan niet zonder, ik zal er niet in slagen, voor wie of wat zou ik dit doen...)
 • Drang naar een bepaald voedingsmiddel (van suiker, chocolade, …)
 • Aangeleerde eetgewoonten

 

Met EFT laten we de emoties toe die schuilen achter de ongezonde eetgewoonte , we accepteren deze en laten ze los. We veranderen destructieve overtuigingen naar constructieve.

 

Ongezond eetgedrag slaat soms over naar verslaving.

 

 

Eetstoornissen

 

 

Wat zijn eetstoornissen?

 

Mensen met een eetstoornis zijn op een geobsedeerde manier bezig met eten. Hun gevoel voor zelfwaarde hangt sterk samen met hoe ze hun eetgedrag al dan niet kunnen beheersen. Ze leven in een constante bron van angst en spanning. Het beheerst hun leven, alles draait om eten, calorieën, afvallen, …

‘s Morgens vragen ze zich af wat ze wel of niet mogen eten en ‘s avonds hebben ze meestal een gevoel van schaamte, schuld en walging omdat ze zich niet aan hun voornemens hebben gehouden.

 

De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa en boulimie. De scheidingslijn tussen beide is niet altijd even duidelijk: 1/3 patiënten met anorexia heeft ook opstoten van boulimie of andere vormen van eetstoornis.

 

Bij ‘Anorexia nervosa’ zijn mensen bang om dik te worden, of voelen ze zich abnormaal dik ook al kan je hun ribben tellen. Het geeft hun een gevoel van controle, ergens heel goed in te zijn, een houvast. Met hun ijzeren wil onderdrukken ze de honger. Eten moeten ze ‘verdienen’, meestal ook volgens een dwangmatig patroon. Sommigen gebruiken trucs of uitvluchten om hun omgeving te misleiden.

 

Bij ‘Boulimia nervosa’ hebben mensen regelmatig heftige eetbuien. Ze proppen alles in hun mond wat eetbaar is, zonder te proeven, tot alles op is. Tijdens zo’n opstoot zijn ze de controle over zichzelf kwijt. Na de opstoot braken ze het voedsel uit of slikken laxeermiddelen of vocht afdrijvende pillen om niet te verdikken. Deze pillen zijn meestal ook verslavend. Na een eetbui komt er meestal een periode van fanatiek lijnen. De eetbuien hebben een vast patroon, ze fantaseren over eten, doen inkopen en stallen het voedsel uit om nadien alles op te eten. Na de eetbui kampen ze met gevoelens van schaamte, schuld, en zwakte.

Ze blijven meestal op gewicht door discipline, daardoor is het moeilijk zichtbaar voor de omgeving.

 

Binge Eating Disorder (BED) is een andere eetstoornis die lijkt op boulimie. Mensen hebben heftige eetbuien, eten grote hoeveelheden voedsel (vaak calorierijk). Verschil met boulimie is, dat ze nadien niet braken of geen laxeermiddelen gebruiken. Het is ook zichtbaarder voor de omgeving, ze kunnen dik worden. Omdat ze zich dan schamen krijgen ze psychische problemen en krijgen ze meer eetbuien.

 

 

EFT is als ondersteunende behandeling

 

Verschillende factoren spelen een rol bij de oorzaak van deze stoornissen die soms ook raakvlakken hebben met een persoonlijkheidsproblematiek. De resultaten die je met EFT kunt behalen bij deze ernstige aandoeningen zullen dan ook sterk verschillen van persoon tot persoon.

 

Met EFT kan je werken op:

 

 • Negatieve gevoelens (vervreemd van hun lichaam, afkeer, negatief zelfbeeld, gevoel te kort te schieten, depressieve gevoelens, eenzaamheid, machteloos, onbegrepen)
 • Angsten (bang om dik te zijn, om afgewezen te worden, emoties te uiten)
 • Schaamte (verbergen eetprobleem, leiden dubbelleven, gaan sociaal geïsoleerd leven)
 • Controledwang (neiging tot perfectionisme, negeren signalen van honger en verzadiging)
 • Gevoel van zelfwaarde
 • Negatieve overtuigingen (zien het lichaam dikker dan het werkelijk is, hebben afkeer)

 

Zodat de stoornis op termijn vermindert of verdwijnt.

 

We pakken problemen aan en leren omgaan met spanningen, verdriet en andere emoties. Het stellen van realistische eisen wordt binnen de EFT-sessies aangeleerd...

 

In extreme gevallen kan een eetstoornis ook lichamelijke gevolgen hebben en kan dit op termijn verbeteren door met EFT op de stoornis te werken:

 

 • ontregelde hormoonhuishouding en stofwisseling
 • menstruatie die uitblijft
 • verstoppingen van de darmen en stoornissen aan maag
 • bloedarmoede, duizeligheid, zwakte en moeheid
 • slecht slapen, vaak koud, moeilijk concentreren en vergeetachtigheid
 • slappe droge en schilferige huid die donsachtig behaard geraakt
 • stoornissen aan hart, nieren en lever


Bovenstraat 33

3550 Heusden - Zolder

Tel : +32(0)11762906

Mob : +32(0)489773394

E-mail: info@eftean.be

Copyright © All Rights Reserved by eftean


Disclaimer


SiteLock