Burnout

Burnout

Van stress naar burn-out


Een Burn-out lijkt je als donderslag bij heldere hemel te overvallen. Dikwijls is het een resultaat van een langdurige aaneenschakeling van stressvolle gebeurtenissen. De oorzaak moet gezocht worden in de invloed van constante “dreiging” die door onze fysiologische systemen worden waargenomen wanneer situaties stress beladen zijn. Onze biologische respons is de verdedigingsmodus, waardoor er een sterk verminderde uitwisseling is met de omgeving.

 

Cellen en organen raken hun afvalstoffen niet meer kwijt en krijgen onvoldoende voeding en zuurstof. Ons hele systeem geraakt daardoor overbelast en uitgeput.

Wanneer eerste alarmsignalen zoals:


  • het gevoel hebben geleefd te worden
  • twijfelen aan jezelf
  • prikkelbaarheid
  • vermoeidheid.

 

Als emotionele uitdrukking van een overbelast metabolisme genegeerd worden, leidt dit soms vlug naar burn-out.

Burn-out betekent letterlijk opgebrand zijn.

Je energie is weg, je kan jouw emoties nog amper onderdrukken en je voelt je kwetsbaar en prikkelbaar. Je wil het liefst wegvluchten van je werk en andere verplichtingen.

Van vrije momenten kan je niet meer genieten en je vindt zelfs geen rust meer in je rusten.

 

Stress


Stress of spanning is onvermijdelijk in het leven van alledag en is niet per definitie slecht. Het menselijk lichaam reageert namelijk adequaat op spanning door het aanmaken van stresshormonen. Die zorgen ervoor, dat je beter functioneert wanneer de omstandigheden daarom vragen. Als er daartegenover voldoende ontspanning en nachtrust staat, komt je lichaam opnieuw in balans en is er sprake van een gezonde situatie.

 

 

Chronische stress


Als er gedurende langere tijd een onbalans is tussen spanning en ontspanning ontstaat er chronische stress. Dit gebeurt wanneer er structureel op de limiet van de mogelijkheden wordt gewerkt. Ook een opeenvolging van aanhoudende stressvolle gebeurtenissen kunnen een rol spelen.

De basisproductie van je stresshormonen is verhoogd. Dit remt de werking van het immuun stelsel waardoor je vaker verkouden wordt en vatbaarder voor andere virale infecties. De eerste tekenen die hierboven werden opgesomd manifesteren zich.

 

 

Overspannenheid


Als je overspannen bent heb je niet meer genoeg energie om je dagelijkse activiteiten naar behoren uit te voeren. Je krijgt steeds meer last van de klachten die zich als signalen uitdrukten. Ook komen er andere klachten bij, zoals bijvoorbeeld paniekgevoelens, piekeren, verwardheid, nergens zin meer in hebben, stemmingswisselingen, neiging tot verslaving. Op fysiek vlak drukt de overspannen toestand zich uit in: slapeloosheid, duizeligheid, minder goed zien enz.

 

Burn-out


Heel gedreven en vriendelijke mensen zijn meer vatbaar voor een burn-out.

Ze gebruiken al hun energie voor het bereiken van hun doelen. Ze investeren bijna grenzeloos in anderen.

Het zijn toegewijde mensen in hun job. Het zijn toegewijde partners, vaders, moeders, kinderen, vrienden.

Maar wanneer de energie opgebruikt is, slaat de onzekerheid toe. Plots kan niets meer en is het zelfvertrouwen weg. Burn-out lijkt plots op te duiken. Opeens gaat het licht uit.

 

 

EFT en burn-out


Om te voorkomen dat je nog eens burn-out gaat gaan we kijken waar jouw grenzen liggen en waarom jij steeds over je grenzen gaat.

We gaan terug naar de oorsprong van jouw burn-out en stellen in kaart hoe het zover is gekomen.

Bij veel mensen met burn-out zie je dat het autonome zenuwstelsel constante prikkels blijft geven alsof er voortdurend dreiging aanwezig is.

Ook hier kunnen we met EFT succesvol op werken.

 

Met EFT kunnen we :


lichamelijke klachten aanpakken zoals de vermoeidheid, slaapproblemen, lusteloosheid, geen energie, verminderde weerstand, hoofdpijn, spanningspijn in spieren, spijsverteringsproblemen, oorsuizen, wazig zicht, maagzuur of -pijn, misselijkheid, darmproblemen,


  • gevoel van uitputting verminderen
  • loslaten van energievreters
  • inzicht in jezelf en je grenzen
  • ontladen, ontspannen en loslaten
  • energie opbouwen voor de toekomst
  • werken aan veranderingen die nodig zijn om wat je écht belangrijk vindt

 

 

Burn-out is goed te behandelen met EFT. Heftige gevoelens worden uitgedoofd en onderliggende belemmerende overtuigingen worden aangepakt.

Hierdoor ontstaat er ruimte voor de veranderingen die nodig zijn om te herstellen van een burn-out en om herhaling te voorkomen.


Bovenstraat 33

3550 Heusden - Zolder

Tel : +32(0)11762906

Mob : +32(0)489773394

E-mail: info@eftean.be

Copyright © All Rights Reserved by eftean


Disclaimer


SiteLock